Skip to main content

ONKYO
A-8067

Klacht:

Doet helemaal niks.

Diagnose:

  1. De hoofdzekering (3,15mA)is doorgebrand. Nieuwe zekering erin en de versterker via een Varic aangesloten. Zekering schiet er al snel uit.
  2. Uitgang transistoren doorgemeten. Q616 heeft een kortsluiting. 
  3. Alle vier de transistoren uitgesoldeerd en getest. Gelukkig was alleen Q616 defect.
  4. Transistoren van het rechter kanaal doorgemeten. Deze zijn perfect.
  5. Spanning op de versterker gezet en gemeten. Het probleem zit hem alleen in Q616.
  6. Volumeknop kraakt. 

Reparatie:

  1. Vier stuks SA1186 besteld en de beste passende kwa meetwaarden gebruikt.
  2. Potmeters en schakelaars gereinigd
  3. Condensatoren doorgemeten maar hoeven niet verangen te worden.
  4. Ruststroom ingesteld. De service manual gaf aan dat er 15V op de meetpunten zou moeten komen te staan. Dit bleek fout te zijn en om 15mV te gaan.

Reparatie 2:

  1. Helaas was de reparatie van korte duur. Na een half jaar gebruik raakte één van de nieuwe transistoren defect.
  2. Nieuwe transistoren besteld en deze toegepast. Het leek de oplossing maar wederom vlogen deze er snel uit. Ik denk dat het, ondanks lokaal aangeschaft, toch geen originele versies waren.
  3. Op Aliexpress een set van 10x 2SC2837 en 10x 2SA1186 aangeschaft. Deze zouden volgens de verkoper origineel zijn en reeds beruikt. Bij aankomst van het pakket bleek het inderdaad om uitgeslodeerde transistoren te gaan.
  4. Alle transistoren doorgemeten op Hfe waarde en hier passende setjes van samengesteld. 
  5. Deze geplaatst en de ruststroom afgeregeld. Wat een verschil!! De versterker is heel stabiel en wordt niet zo extreem warm als voorheen. 

Eindoordeel:

Een heerlijke vintage versterker. Een robust uiterlijk en een mooi zwaar (degelijk) gewicht. Goede instelmogelijkheden en een hele mooie phono voorversterker.

Tijd om te luisteren: Mijn prachtig klinkende Onkyo platenspeler CP-700m aangesloten op deze A-8067 versterker. Mijn op Cambridge Audio SX-80 gebaseerde luidspreker erop en het grote luisteren kon beginnen.

Ten opzichte van mijn normale opstelling met de Technics SU-8088 versterker klinkt deze Onkyo A-8067 helderder en frisser. Niet overdreven en heerlijk om langere tijd naar te luisteren. 

De Onkyo versterker heeft meer dan voldoende vermogen en ziet er mede door zijn grote volumeknop stoer uit.

Al met al een prachtige versterker die weer jaren mee kan.

------------

Update: Dat "... weer jaren mee kan" bleek niet juist. Na de nieuwe reparatie met de originele gebruikte transistoren klinkt deze krachtpatser weer als een zonnetje.

Ik durf nu niet meer te schrijven dat hij nog jaren mee zal gaan maar mijn gevoel is dat dit wel die kant op kan gaan.
Deze Onkyo is mooi stabiel en klinkt geweldig.

Ik heb een test gedaan. Mijn vertrouwde Onkyo CP-700 draaitafel met Orthofon naald aangesloten op zowel deze Onkyo A-8067 als een Marantz PM6004 versterker. Na een korte luistersessie vonden de twee aanwezigen de Onkyo 8067 beter klinken dan de Marantz PM6004. Een veel mooier en ruimer stereobeeld, helder en open.