Skip to main content

TECHNICS
SU-8080

Klacht:

Potmeters en schakelaars kraken. Led defect.

Diagnose:

  1. Schakelaars en potmeters zijn vies.
  2. Led blijkt defect te zijn.
  3. Bias instelling staat veel te laag
  4. Versterker oogt wel heel schoon
  5. Geen zichtbare componentschade

Reparatie:

  1. Alle potmeters en schakelaars gereinigd. 
  2. Relays uitgeslodeerd en contactweerstand gecontroleerd. Deze zijn zeer laag!
  3. Relays gereinigd en terug geplaatst.
  4. Diverse condensatoren nagemeten. Ondanks zijn leeftijd zijn ze nog in prima conditie.
  5. Bias afgeregeld.
  6. Twee led's vervangen.

Eindoordeel:

Oei, oei, oei,… wat is dit toch weer een prachtige versterker. Ben ik bevooroordeeld omdat mijn eerste versterker een Technics was? Na een zomermaand hard werken kon ik daar zomaar een Technics receiver kopen. Let op: eentje MET afstandsbediening!

Deze SU-8080 heeft geen afstandsbediening maar dat geeft niks. Hij ziet er super krachtig uit. Mooie grote knoppen en lekker veel instelmogelijkheden.
Hoe is het mogelijk dat een versterker uit de jaren zeventig nog in zo’n goede staat is. Met slechts kleine aanpassingen en wat schoonmaakwerk klinkt hij weer als vanouds. De condensatoren zijn nog in prima staat en de eindversterker is nog zeer stabiel.

Hoe klinkt hij?

Ik heb hem kunnen vergelijken met mijn eigen SU-8088 versterker. Mijn 8088 is volledig ge-recaped (dus bijna alle condensatoren zijn vernieuwd met hoge kwaliteit versies). Dit was een enorme stap voorwaarts. De oude versie klonk nogal mat en vlak.
De hier getoonde SU-8080 klonk al heel acceptabel en is nu nog een stapje beter geworden. Hij heeft meer dan genoeg vermogen en heeft meerdere phono instellingen. 

Het verschil tussen deze 8080 en mijn eigen 8088 is klein. De phono klinkt iets helderder maar mist ook weer dat warme. Maar gaan we muziek streamen dan vindt ik de 8080 weer wat mooier. Prachtig links-rechts beeld en veel detail.

Als ik zou moeten kiezen dan wordt het de……… Ik wil ze allebei!