Skip to main content

WAARVAN
AKTE

Aktetas BT speaker ontwerp zijaanzicht

Vraag:

Ontwerp een Bluetooth design speaker van hout. Compact, accu, portable en een top geluid.

Versterker van de portable bt speaker.

Design:

  1. Hout
  2. 2.1 systeem
  3. Bluetooth
  4. Krachtige accu
  5. Portable
Bluetooth portable speaker van onder gefotografeerd

Resultaat:

Ik had nog enkele hoogwaardige Tivoli Audio luidsprekers liggen. Twee 8cm mid/hoog units en een 12cm subwoofer.

De versterker is opgebouwd rondom de inmiddels veelvuldig toegepaste inbouwunit. Deze versterkers zijn in een stereo versie en een stereo met extra subwoofer aansluiting te krijgen. Helaas zijn er op internet meerdere low cost versies van te koop. Deze low cost versie heeft een low budget eindversterker chip, mist de juiste uitgangs spoelen en de bluetooth ontvanger laat een constante brom en his horen.

Ik heb gekozen voor een compacte 12 volt Li-on accu. Deze heeft, bij normaal volume, voldoende capaciteit om uren muziek te luisteren. Voor het gemak is er tevens een accu capaciteit meter aangebracht.

Eindoordeel:

Wederom een erg leuk project met een verrassend goed geluid. De Tivoli speakers (uit een Music system gehaald) klinken er goed en de subwoofer ondersteuning is meer dan voldoende. De subwoofer is aan de onderzijde van de speaker gemonteerd voor een mooie afstraling van het geluid rondom.

De houten opbouw met strakke demping draagt ook positief bij aan deze goede geluidkwaliteit. 
De hardhout multiplex vóór- en achterkant zijn bewerkt met meerdere lagen beits (Rode Mahoni) en daarna voorzien van meerdere lagen French Polish.

Hoe klinkt deze Aktetas?

Na het aanzetten van de speaker (metalen knopje aan de voorzijde) gaat er een zacht groen lichtje branden. De versterker is nu aan! Uit de speakers klinkt een zachte bel ten teken dat de eindversterker klaar is voor gebruik. Enige seconden later volgt er een pingel met de melding dat de bluetooth is geactiveerd. Tijd om connectie te maken met je zender. In mijn geval mijn iPhone. Na het maken van de connectie kon het streamen beginnen. Mijn favoriete Spotify map geselecteerd was het tijd voor de eerste klanken. Dat valt niet tegen. Iets teveel laag en wat weinig hoog maar dat is instelbaar. Na wat draaien aan de knoppen blijkt dat de subwoofer slechts een klein beetje volume nodig heeft om al vol te klinken. De instelling van midden en hoog wat opgeschroefd en een mooi gebalanceerd stuk muziek wordt weergegeven.  Het hellende front zorgt voor een betere afstraling van het geluid en aan de binnenkant voor een betere demping van de golven.

Al met al weer een erg leuke bouw en een onverwacht goede geluidskwaliteit. Op naar de volgende!