Skip to main content

TECHNICS
SA-5460

Technics receiver SA-5460 open

Klacht:

Alle schakelaars en potmeters kraken. Luidspreker aansluitingen zijn origineel en klein.

Technics receiver sa-5460 front

Diagnose:

  1. Alle koppelcondensatoren moeten vervangen worden. Recap.
  2. Luidsprekeraansluitingen vervangen.
  3. Luidspreker relais schoonmaken
  4. Alle potmeters en schakelaars reinigen
  5. Blauwe ledverlichting vervangen door warm witte led.
Relais contacten zijj vies
Recap van Technics SA-5460

Reparatie:

  1. Het relais had een hoge overgangsweerstand. Deze gereinigd met een combinatie van Deoxit en (schuur)papier 3000. Extreem zacht de contacten gereinigd.
  2. De meeste (kleine) condensatoren waren niet meer volgens specificatie. Deze vervangen door WIMA.
  3. De grote 15.000uF elco's zijn nog in prima conditie.
  4. Alle overige elco's doorgemeten. Ook deze zijn nog volgens specificatie en hoeven nog niet vervangen te worden.
  5. Versterker afgeregeld volgens specificatie

Eindoordeel:

Op de foto’s wellicht lastig te zien maar deze receiver is met een buitenmaat van 500 x 150 x 420mm een grote jongen. Ook met zijn gewicht van ruim 14Kg is het een zware kerel.
De receiver speelde wel maar had wat liefde nodig. Zo was het kraken van de volume en balans knop niet om aan te horen en leek er ook een verschil te zitten tussen links en recht in volume.
Na de service en het plaatsen van acht nieuwe luidspreker klemmen heb ik hem als laatste nog voorzien van houten zijkanten. Ook wel “wooden Sides” genoemd. Deze zijn gemaakt van multiplex met daarop een laag 5mm dikke echt hout fineer. Na goed schuren en voorzien van donkere bijenwas zijn ze klaar voor gebruik.

Hoe klinkt deze Technics SA-5460 receiver uit 1976?

Ik ga even terug in de tijd. In 1976 had je in ons dorp op audiogebied niet zoveel keuze. Philips zal de standaard keuze zijn geweest en misschien stond er ook wel een Akai of Sony in de schappen. De aanschaf van een instapmodel receiver was, voor Jan modaal, al duur genoeg. Deze SA-5460 receiver was alles behalve een instapmodel. Met een voor die tijd bijzonder hoog vermogen van 2x 65 watt, een hoogwaardige tuner en zijn imposante uiterlijk zal deze receiver echt door een liefhebber met een wat grotere portemonnee zijn aangeschaft. Grote kans dat hij (ik denk dat er weinig dames een stereo kochten) er ook een paar mooie passende luidsprekers bij heeft aangeschaft. Een drie-weg systeem met instelbare hoge- en middentonen?
2025 De receiver staat er als nieuw bij. De mooie knoppen en schakelaars, het grote glazen venster met daarachter de nieuwe verlichting. Zowel blauw als wit verlicht staat hem goed. Met de speakers, streamer en draaitafel aangesloten kan het luisteren beginnen.

Eerst maar eens wat willekeurige nummers uit mijn Ben’s speakertest Spotify mapje afspelen. Een prachtige links, rechts stereo weergave, mooie strakke tonen met een geweldige weergave van het middengebied. Wat een power heeft deze jongen. Geen overdreven laag weergave zoals versterkers uit die tijd wel eens hadden.

Tijd voor een plaatje, een stukje vinyl. Mijn nieuwe aanwinst, Pink Floyd The Dark Side Of The Moon (Live At Wembley 1974) ligt op de Onkyo draaitafel met Sumiko Rainier element. De LP heb ik inmiddels op diverse versterkers beluisterd en weet wat ik kan verwachten. Daar gaan we... Hmmm, ik vindt het niet zo mooi klinken. Een andere lp dan maar, wat oude opnames. Helaas het zelfde gevoel. Alsof het wat dof en mat klinkt. Ik mis dat sprankelende. Ik weet dat de gebruikte phono chip SVITA7129 (TA7129) in zijn tijd een mooie chip was maar of hij dat nog steeds is? Een externe phonoversterker geeft uitsluitsel. Zowel een mooie NAD als mijn eigen versie geven een veel betere weergave. Daar is het heldere en sprankelende geluid weer wat ik had gehoopt te horen. Jammer dat de ingebouwde phono versterker wat tegenvalt, maar geen probleem. De rest van de receiver maakt dit kleine smetje meer dan goed.

Resumé: Een dijk van een bijna 50 jaar oude receiver met de looks van een jonge god.