Skip to main content

AKAI
AM-2950

Akai am-2950 open ter reparatie

Klacht:

Heel af en toe schakelt het relais aan en hoor je wat muziek. Helaas dan ook een hard knisperend geluid hoorbaar.

Akai am-2950 binnenkant

Diagnose:

  1. Een sinus signaal op de ingang gezet en de signaalweg gemeten.
  2. Vóórversterker lijkt goed te werken. De klacht zit in het eindversterker gedeelte.
  3. De luidsprekeruitgang van het linker kanaal (pin 7) losgehaald. Versterker weer aangezet en het relais wordt nu wel geactiveerd. Rechter kanaal klinkt goed. Probleem zit dus echt in linker kanaal.
  4. De vier vermogenstransistoren zijn goed aangezien er in enkele gevallen wel geluid uit deze versterker kwam.
  5. Printplaat eruit gehaald en alle transistoren eruit gesoldeerd. Nagemeten en TR1 (Dubbeltransistor 2SA979) blijkt defect. 
  6. Overige componenten doorgemeten maar geen vreemd meetwaarden gevonden.
Linker dubbeltransistor 2SA979 is defect
Nichicon Muse condensatoren in signaalweg

Reparatie:

  • Dubbeltransistor 2SA979 is niet meer leverbaar en daarom moet hij samengesteld worden met twee losse transistoren. 

Werkwijze:

  • Match twee KSA992 transistoren door ze op hun hFE waarde te selecteren. Ik heb ruim 20 stuks KSA 992 transistoren nagemeten en op basis van hun hFE meetwaarde twee passende paartjes kunnen maken.
  • Deze twee transistoren plaats je vervolgens 180 graden gedraaid aan elkaar. De twee middelste pootjes worden de gezamelijke Emittor. 
  • De pootjes worden dan B-C-E-E-C-B

Overige aanpassingen:

  • De signaalweg condensatoren van de voorversterker hebben door de jaren een hoge weerstand gekregen. Varierend van 5 ohm tot 9 ohm. 
  • Deze vervangen door Wima en Nichicon Muse condensatoren.
  • De BIAS (Idle) is verlopen. De instelpotmeters schoongemaakt en de Bias opnieuw afgeregeld op 20mV.
  • De versterker heeft een prachtige instelling om de gelijkstroom op zowel de ingang- als de uitgang van de eindversterker in te stellen. Deze vrijwel op 0V af kunnen regelen.
  • De potmeters en schakelaars had de eigenaar zelf al gereinigd met Deoxit D5.
  • De cinch ingangen gereinigd en alle oxidatie verwijderd.
  • Na beluisteren toch tot de conclusie gekomen dat de condensatoren van de Phono versterker ook wel vervangen moesten worden. Hier zowel Wima als Panasonic condensatoren toegepast.
KSA992 dubbeltransistor

Eindoordeel:

En daar staat hij dan. Het topmodel van Akai uit 1979. De Akai AM-2950 versterker oogt niet alleen groots maar is dat zeker kwa gewicht. Want met bijna 18Kg is het oprecht een zware jongen.

Bekijken we de binnenkant dan wordt dat gewicht al snel duidelijk. De kap en het frame zijn dikker en dus zwaarder dan normaal. De grote transformator en twee zware koelblokken wegen ook het nodige. Een mooie en duidelijke opbouw is terug te zien.

Na het nodige meetwerk bleek de eindversterker voor het linker kanaal defect te zijn. Een eerst zwaar ruisende en later overslaande dubbeltransistor, de 2SA979, was de boosdoener. Om deze te kunnen vervangen dien je twee hFE gematchte KSA992 transistoren te koppelen. Met wat krimpkous wordt het een mooi alternatief voor deze defecte 2sa979.

Na het repareren van de dubbeltransistor deed de versterker het weer maar het geluid was niet zoals verwacht. Wollig laag, dof midden en veel hoog. Uit de metingen met de oscilloscoop was dit ook deels terug te zien in een niet constante spanning bij wisselende frequentie’s. Tijd voor nieuwe koppelcondensatoren? De oude elco’s uitgesoldeerd en nagemeten bleken deze een hoge  weerstand te hebben en een forse afwijking van hun capaciteit. 

Na het vervangen van de koppelcondensatoren in het voorversterkergedeelte met  Nichicon Muse en Wima’s zal deze versterker zeker beter gaan klinken. Dus… tijd voor wat serieus luisteren.

Hoe klinkt deze Akai AM-2950 versterker?

Nieuwe componenten hebben altijd wat tinspeeltijd nodig zeggen “ze”. Ik dacht altijd dat dit een mooi verhaal was van de kenners maar in dit geval heb ik het zelf mee mogen maken. Na het aansluiten van mijn AudioCast M5 streamer en mijn Polk Reserve R500 speakers vulden de eerste muziekklanken mijn woonkamer. Mmmm, jammer, had hier meer van verwacht. Een ander nummer dan maar? Meer volume, minder volume, mijn luidspreker schakelbox controleren. Ik laat de set even voor wat het is en ga wat foto’s bewerken voor dit artikel.

Een half uur later ook de Onkyo CP700 platenspeler maar eens aangesloten. Heel bijzonder, alles klinkt nu veel beter. De versterker is op temperatuur en de set klinkt heel mooi in evenwicht. Een mooi strak laag. Het doffe midden en harde hoog is nu netjes in balans. Stemmen worden zeer mooi weergegeven en het is een genot om naar te luisteren.

Voordat ik het doorhad lag ik al 2 uur te genieten van een diversiteit aan muziek. Van pop, jazz, blues en rock tot klassiek. 

Al met al een heerlijke versterker met een prachtige verpakking. Wat kunnen de vintage versterkers toch prachtig klinken! Ik ga nog even verder genieten.