Skip to main content

AKAI
PS-200M

Akai PS-200M versterker open

Klacht:

Deze 30KG wegende Akai PS-200M heeft wat kuren. Er zou één kanaal niet werken. Er is al door een ander aan gesleuteld dus in deze staat domweg aanzetten is niet verstandig.

Belangrijk om eerst de klachten inzichtelijk te krijgen.

Akai PS-200M printplaat

Diagnose:

  1. Diverse zekeringen zijn verdwenen
  2. De versterker heeft wat meegemaakt gezien zijn matige en beschadigde uiterlijk.
  3. Er is door een andere monteur al naar gekeken. Deze had het advies alle condensatoren te vervangen.
  4. De printplaten zijn erg vies en alle componenten zullen doorgemeten moeten worden.
  5. De volume potmeters zijn beschadigd en de verlichting lijkt defect.

De uitgesoldeerde condensatoren laten een hoop lijmresten achter. Alle instelpotmeters moeten vervangen worden.

De printplaten en onderdelen worden gereinigd.

ALLE onderdelen zijn doorgemeten. De transistoren zijn hiervoor uitgesoldeerd. Resultaat: Enkele defecte weerstanden, diode en stuur transistoren.

Het relais had wat onderhoud nodig. Deze gereinigd en daarna doorgemeten. 

De verlichting vervangen door een led strip met instelmogelijkheid.
De volume potmeters gerepareerd en schoongemaakt.

Tijdens de eerste test kwam er een enorme rooklucht uit de machine. De twee condensatoren over de power schakelaar zijn defect.

Instelling power supply met VR3 en 4 op 73V.

DC offset op de luidsprekeruitgang afgeregeld op bijna 0Volt.

Led verlichting aangebracht. Strook van COB leds. Met de driver is de intensiteit van het licht instelbaar.

Condensatoren van de PS-200

Reparatie:

  1. De maximale spanning van de condensatoren zit op het randje van toelaatbaar. Bij een spanning van ruim 90V een condensator van 100V toepassen is wat krap.
  2. De 220uF en 330uF condensatoren daarom vervangen door 160V exemplaren vervangen door mooie Panasonic versies.
  3. Alle instelpotmeters vervangen.
  4. Twee defecte eindtransistoren vervangen zou nogal een opgave worden. De 2SB645 en de 2SD665 zijn niet meer leverbaar. 
  5. Gelukkig had de eigenaar een spare parts Akai PS200 ter beschikking zodat ik een gematcht paar transistoren kon gebruiken.

Eindoordeel:

Deze zware Akai PS-200M heeft wat levenservaring. Duidelijk te zien aan zijn behuizing maar ook aan zijn binnenkant. De behuizing is wat beschadigd met hier en daar wat deuken. De luidsprekeraansluitingen staan niet meer helemaal haaks op de achterkant. De volume potmeters hebben ook een eigen stand en de aan/uit schakelaar mist zijn uiteinde.

De versterker kwam zodanig binnen dat ik hem niet aan de spanning kon hangen. Enkele stekkers en zekeringen waren verwijderd en er was al aangegeven dat de condensatoren niet meer goed zouden zijn. 

Om uit te zoeken wat deze versterker nodig zou hebben om weer goed te kunnen spelen moesten beide eindversterkers uitgebouwd worden en op component niveau getest worden. De twee defecte eindtransistoren ( 2SB645 en de 2SD665 ) konden gelukkig uit een andere Akai PS200 worden gehaald en daardoor was een goede match beschikbaar.

Na heel veel uren meten, schoonmaken en vervangen kon deze iconische versterker getest worden. De spanning werd opgestart vanaf 0 volt en de meters werden in de gaten gehouden. Gelukkig geen problemen en vanaf zo’n 100V wisselspanning begonnen de ledjes al te branden en iets later klikte het relais in.
Alles bleef stabiel en de versterker kon worden afgeregeld. De 73 volt spanning, 0 volt op de luidspreker klemmen en een bias stroom van 20mA. Alles verliep geheel naar wens. 

Een minuut, na het moment dat ik de aan/uit schakelaar weer op “uit” had gezet, rook ik een enorme brandlucht. Paniek! Wat ging er fout? Was de versterker echt uit? Stekker er maar uittrekken dan? Na wat onderzoek bleek dat de ontstoor-condensator van 0,047uF, geschakeld over de ingangsspanning en vóór de schakelaar, defect was. Een bekend probleem van deze Rifa blokken. Deze vervangen door nieuwe en hij was weer brandlucht vrij.

Een laatste test was de stress test. Hierbij wordt een een dummy load (8 ohm vermogensweerstand) aangesloten op de luidsprekeraansluitingen. Met een sinus ingangssignaal en een oscilloscoop over de luidsprekeraansluiting kon het belasten beginnen. De volumeknoppen werden opengedraaid en de VU meters gaven een hele stabiele vermogenswaarde van 150 Watt aan. De oscilloscoop gaf een hele mooie sinus af en de versterker was nog lang niet aan het clippen. Helaas zijn mijn dummy loads niet geschikt om een hoger vermogen te kunnen verstoken en liet ik het dus bij dit uitgangsvermogen. Na 15 minuten werd mijn dummy load dusdanig warm dat ik hem wel uit moest zetten. De versterker werd in deze tijd uiteraard wel warm maar ik kwam kwa meting niet boven de 75 graden op de transistoren. Al met al een mooie meetwaarde van deze mooie oude dame.  

Hoe klinkt 30kg audio in de praktijk?

Zoals bijna altijd was het tijd om de set in mijn huiskamer aan te sluiten op mijn Polk speakers. Als ingang een Audiocast M5 streamer met muziek uit mijn “Ben’s luidspreker test” Spotify map.

Zo zwaar en hoekig als deze Akai eruit ziet, zo subtiel maar toch krachtig geeft hij de muziek weer. Ook op laag volume klinkt hij enorm rijk en krachtig. Uren luisteren gingen voorbij. Uren kijken naar de grote VU meters gingen voorbij. 

Deze dame op leeftijd is toe aan een tweede leven waarbij er gekeken en geluisterd wordt naar haar charme, haar zijde zachte stem en vintage uiterlijk. Ze zal zeker van een feestje houden maar ga respectvol met haar om!