Skip to main content

Cambridge Audio
azur 640A

Klacht:

  • 1. DC-detectie
    Indicator - Apparaat is tijdens bedrijf uitgeschakeld, beveiligings-LED knippert constant, waarbij hij telkens één keer oplicht.
  • Omschrijving - CAP5 beschermt de luidsprekers als de uitvoer van de versterker overgaat op een hoge constante spanning (DC) vanwege een interne fout. Dit is een zeldzame storing, maar als hij wordt waargenomen kunnen uw dure luidsprekers in ieder geval gespaard blijven.
  • Oplossing - Door de noodzakelijke gevoeligheid van de DC- beveiligingsschakeling, kan hard afkappen (clipping) van de versterker ervoor zorgen dat de DC-beveiliging wordt geactiveerd. Als deze storing zich voordoet moet u het apparaat uitzetten, opnieuw aanzetten en de werking controleren met een lager volume. Als de DC-storing zich opnieuw voordoet moet u contact opnemen met uw dealer voor service.

Diagnose:

Volgens de beveiliging melding zou er een DC spanning op de uitgang moeten staan. Deze was echter niet meetbaar en dus ben ik op zoek gegaan naar andere mogelijke fouten.

Op internet vond ik diverse tip’s:

  1. De +15V, -15V en +5V regulatoren uitgesoldeerd en getest. U4 (L7815), U2 (L7915) en U3 (L7805) getest. U3 bleek geen constante 5V af te geven. Deze vernieuwd. Desondanks bleek de foutmelding terugkomen.
  2. De twee protection boards uitgesoldeerd. Daarna alle transistoren uitgesoldeerd en doorgemeten. Helaas bleek alles goed te werken.
  3. De TH1 ( ZPP22 100deg Positive thermistor) uitgesoldeerd en doorgemeten. Bij verhoging van de temperatuur verghoogde de weerstand mee.
  4. De bruine lijmresten rondom de condensatoren C24, 25, 26, 27 en C41, 42, 43, 44 verwijderd. Deze lijm zat ook over de weerstanden en diodes naast de condensatoren.
  5. Als laatste de weerstanden en diodes rondom de voeding condensatoren doorgemeten. Bij het uitzonderen bleek dat R42 (naast C26 en C27) defect was. De waarde moet 100k ohm zijn maar fluctueerde enorm.

 

Reparatie:

  1. De echte reparatie was dus het vernieuwen van weerstand R42. Alles weer in elkaar gezet en getest.
  2. De bias stroom ingesteld. 13mV over weerstand R78 en R113 afgeregeld.

Eindoordeel:

Na meerdere dagen testen, schema’s uitzoeken, internet afstruinen, meten, solderen, schroeven en op het punt staan van opgeven is het dan eindelijk gelukt. Wat een bijzonder simpele fout. Dat dit ene weerstandje een hele versterker kan afsluiten.

Deze versterker heeft veel pluspunten maar ook enkele hele grote minpunten.

Negatief:

Wat een belachelijk kleine schroefjes zijn er gebruikt voor de behuizing. Eenmaal de versterker open is het wederom een diversiteit aan schroeven. 

Op internet vond ik de nodige schema’s. Super handig maar in het geval van Cambridge Audio wel erg onoverzichtelijk. Dat geldt niet alleen voor deze 640A maar ook voor de Azur 650A die ook ter reparatie klaar stond. In plaats van één groot schema hebben ze gekozen voor heel veel kleine deelschema’s. In principe handig maar om de componenten terug te vinden is erg lastig. 

Positief:
Wat een prachtige versterker om te zien. Wat een mooie opbouw! Een grote ringkern trafo, dikke aansluitdraden.

Als hij het doet (en dat was dus even puzzelen), da klinkt hij zeer goed. Prachtig strak laag en een mooi midden en hoog. Geen overdreven scherpe weergave.
Ondanks de zeer bescheiden afvlakking van de voeding (2x 2*2200uF per kanaal) heeft hij totaal geen moeite bij een hoger volume.

Resume:

Een echte Engelse (made in China) versterker. De behuizing hangt met laptop schroefjes aan elkaar. Diverse onderdelen zitten onnodig dicht op elkaar. Niet te vergelijken met een Japanse of Duitse opbouw. Maar……. Wat maakt het uit als hij zo goed presteert!
Een aanrader om een keer te beluisteren.