Skip to main content

ROLAND
JC-120

Roland JC-120 gitaarversterker reparatie
Roland JC-120 gitaarversterker binnenkant.

Klacht:

Deze prchtige icoon, de Roland JC-120 gitaarversterker is defect. Hij doet helemaal niks meer.
Printplaat van een Roland JC-120 gitaarversterker.
Printplaat van een Roland JC-120 gitaarversterker.

Diagnose:

Bij openen bleken de zekering F1 en F2 defct te zijn. Deze zitten tussen de uitgang van de trafo.

Eerst maar even de eindtransistoren controleren. Deze zijn super gemakkelijk los te maken en te testen. Gelukkig bleken deze prima volgens specificatie. Tijd om de boel dan toch maar onder spanning te zetten.

Deze twee zekeringen vervangen en de versterker aangesloten op mijn Variac. Langzaam de spanning opvoeren de spanning en stroom van de gelijkrichter in de gaten houden. 

Reeds bij een lage wisselspanning (30VAC) begon de power led te branden. De spanning op de gelijkrichter bleef netjes oplopen en de stroom schoot niet door.
Eenmaal bij zo’n 60VAC begon de versterker vreemd te reageren. De twee testluidsprekers begonnen een vervelend lage brom af te geven en de stroom schoot omhoog.

Het vinden van het juiste schema bleek nog een hele klus. Er zijn in de afgelopen 40 jaar (ja, zolang wordt dit type al geproduceerd) meerdere uitvoeringen geweest. Variërend van één grote printplaat tot meerdere kleinere. Ook de voeding was niet altijd op de zelfde manier opgebouwd.
Eenmaal het juiste schema te hebben gevonden kon het meten beginnen. De versterker heeft een gelijkrichter printje, een print met voeding en versterker nummer twee en een print met versterker nummer één. Om goed te kunnen meten en solderen was het van belang de printen los te halen. Dus van alle potmeters de knoppen en schroefjes verwijderen en daarna de printen omhoog te kunnen halen. 
Voeding en versterker twee print: De twee buffer elco’s eruit gesoldeerd om ze op de juiste manier te kunnen doormeten. Deze voldeden aan de specificaties. Het voedingsgedeelte oogde netjes ook niet verbrand. De twee condensatoren weer vastgesoldeerd en de omliggende componenten (waar mogelijk) op de print kunnen doormeten. 

Tijd voor een meting met de 60VAC. Wat raar… de lage brom bleef uit de luidsprekers klinken maar de verhoogde stroom was nu niet aan de orde. De voedingsspanning daarom maar langzaam wat verhogen en kijken wat er gebeurt. Bij zo’n 80VAC verdween de brom weer en de stroom liep slechts iets op. Zelfs bij het verder verhogen leek het goed te gaan. Uit de luidsprekers klinkt wel een ruis maar dat bleek deze versterker altijd al te hebben gehad. 

Versterkergedeelte van de Roland gitaarversterker.
Praktische stekkeraansluiting van de eindtransistoren 2SD845 van de gitaarversterker JC-120

Reparatie:

Tja, wat heb ik nu gedaan? Het enige wat ik kan verzinnen is dat het uitsolderen van de voedings elco's ervoor heeft gezorgd dat deze weer goed vastgesoldeerd zitten. En bij het meten van de eindtransistoren heb ik de stekkers schoongemaakt.

Gelukkig kraakte de aanwezige potmeters aanzienlijk en was een schoonmaakbeurt hier op zijn plaats. Met slechts wat Deoxid verdween de kraak en had ik gelukkig toch het idee wat te hebben gerepareerd.

De eigenaar gaf aan dat de verterker tijdens het spelen ineens uitgevallen was en dat er wellicht een spanningspiek op het lichtnet was geweest. Dit zou het doorslaan van de beide zekeringen kunnen verklaren.

Eindoordeel:

Wat een prachtige gitaarversterker is deze Roland JC-120. Wat kenmerken volgens Roland:

  • Legendarische heldere versterker met twee aparte krachtige 60 watt RMS-versterkers (om stereokoor toe te laten)  
  • Klassieke zilveren kegelvormige luidsprekers voor een vintage Roland Jazz Chorus-klank.  
  • Twee invoerkanalen (Normal/Effect)  
  • Driebands EQ per kanaal  
  • Eén hoge en één lage invoer per kanaal  
  • Reverb, distortion, aanpasbare vibrato en echte stereokoor  
  • Stereo-effectenlus  
  • Voetschakelaar-jacks bedienen chorus, reverb, distortion

Het is al 40 jaar geleden sinds de eerste Jazz Chorus gitaarversterker van Roland verscheen. Met zijn verbazingwekkende kooreffecten en aparte heldere, tonaal pure klank is de JC-versterker een referentie geworden in de business. Een klankkwaliteit zonder compromis, een unieke koorklank en een ruige bouw maken van deze versterker een must-have voor elke ernstige muzikant.

Ik ben geen muzikant en ook geen kenner maar met mijn gehoor is echter niet zoveel mis. Deze JC-120 komt bij mij als bruut over. Hij is erg krachtig, geeft een heerlijk ouderwets geluid en ziet er natuurlijk ook mooi uit.

Ik kan mij heel goed voorstellen dat je als muzikant een Roland JC-120 op je verlanglijstje hebt staan. 
Koopadvies: KOPEN!