SONY
TA-2650

Klacht:
Deze prachtige Sony versterker uit 1976 heeft na bijna 50 jaar, dagelijks gebruik, wat kuren. Één kanaal geeft soms wat storing en valt uit.

Diagnose:
- Mooi en typisch jaren 70 opgebouwde versterker met duidelijke vóórversterker en losse eindversterker printen.
- De contacten van de luidsprekerschakelaar en de inputschakelaar zijn geoxideerd.
- De grote zwarte condensator is een 2x 10.000uF versie. Voor zijn tijd waarschijnlijk een dure jongen.
- De twee lichtblauwe C301 en C302 condensatoren (1000uF/25V) staan bol en zijn erg warm. Het zijn 85 graden types. Ze staan naast de twee 2 watt weerstanden R301 en R302. Deze weerstanden worden zo'n 75 graden en hebben dus al die jaren deze twee elco's staan verwarmen. Nog knap dat ze het zo lang hebben uitgehouden.
- De luidsprekeraansluitingen blijken wat minder goed contact te maken. De zwarte aansluiting voor rechts is de slechtste en deze kan ook de storing veroorzaakt hebben.


Reparatie:
- Luidsprekerklemmen: Door het afgebroken kunststof palletje eruit te halen werkt deze aansluiting weer goed.
- De twee 1000uF elco's vervangen door Panasonic FC 105 graden versies en de weerstanden wat afgebogen van de condensatoren.
- Alle schakelaars en potmeters gereinigd met Deoxit D5.
- Alle cinch input connectoren schoongemaakt met raggertje en Deoxid.
- Aan-uit lampje vervangen door LED.
- De knoppen in het ultrasoonbad gereinigd.
Eindoordeel:
Ik ontving een mail met o.a. de tekst: “Zelf heb ik een bijna 50 jaar oude Sony TA-2650 versterker, die elke dag aan staat. Heb er veel plezier van en is me erg dierbaar. Echter tegenwoordig valt het linker kanaal vaak uit.”
Met een prachtig verhaal werd deze Sony TA-2560 enkele dagen later bij mij binnengebracht. De eigenaar heeft deze versterker in 1976 gekocht en heeft er het nodige mee beleefd. Van feestjes tot achtergrondmuziek, alles werd op deze Sony gedraaid.
Na vrijwel dagelijks aan te hebben gestaan is het niet vreemd dat er wat onderhoud nodig is. De dame op leeftijd (ik heb het dan over de versterker) ziet er nog erg goed uit. Met slechts enkele kleine krasjes en wat vlekken op de knoppen is ze een plaatje om te zien.
De binnenkant oogt net als de buitenkant erg goed. Natuurlijk hebben de schakelaars een potmeters wat aandacht nodig maar dat spreekt voor zich. De grote enkele zwarte condensator staat mooi min het midden gepositioneerd. Met een waarde van 2x 10.000uF is het best een grote jongen en nog in prima conditie. Dat geldt niet voor de twee 1000uF/35V condensatoren van de voorversterker. Die zitten vlak naast de warme weerstanden en dat heeft ze geen goed gedaan. De kopjes staan wat bol en ze voelen zelfs warm aan. De reparatie stelde niet veel voor maar daardoor klinkt deze TA-2560 wel weer goed verwacht ik. Want het beluisteren op mijn testspeakers is niet echt prettig. Dus… tijd voor het luisteren!
Hoe klinkt deze Sony TA-2560?
Aangesloten op mijn Polk audio speakers en M5 Audiocast streamer werd de schakelaar ingedrukt. Een fris blauw lampje geeft aan dat hij klaar is voor gebruik. Speaker selectie op A, ingang op AUX en de volumeknop van 0 naar 1. Dit draaien gaat met een heerlijk klik, klik, klik geluid. Ja, dan sta je als versterker al 1-0 voor natuurlijk.
Mijn Ben’s speakertest audiomap wordt gestart en de eerste klanken komen tevoorschijn. Deze kleine dame weet mij, zoals zo vaak met vintage versterkers, direct te raken. Ze klinkt heel… muzikaal. Lekker warm met een zacht hoog. Geen gebonk of schel geluid. Na een uurtje luisteren kon ik stellen dat ook dit een heerlijke vintage versterker is.
De eigenaar heeft hem, na een donatie te hebben gedaan aan het goede doelen potje, weer opgehaald. Een mooi persoon met een een mooie versterker. Het was weer een mooie dag.