Skip to main content

TECHNICS
SU-8077K

Stoffige Technics SU-8077k versterker binnenkant

Klacht:

Prachtige jaren 70 versterker van Technics. Helaas klinkt hij erg dof. 

Eindversterker print vol stof en vet.

Diagnose:

  1. Met tips van Jeromach op AudioKarma deze versterker onderhanden genomen. 
  2. Enkele condensatoren uitgesoldeerd en getest. Waardes weken enorm af.
  3. Besloten de gehele versterker uit elkaar te halen en alle printplaten ultrasoon te reinigen.

Reiniging in ultrasoonbad

Gedeminiraliseerd water, een dopje cleaning vloeistof en een ultrasoon reiniger. Temperatuurinstelling op 40 graden.

Deze phono equalizer print moet in twee delen schoongemaakt worden.

Na zo'n 10 minuten is de helft van de print gereinigd. Onderkant schoon, bovenkant nog vuil.

Vieze print met enorm vuile potmeters in de ultrasoon

Gereinigde print klaar voor nabehandeling

Alle printplaten worden na het ultrasoonbad eerst afgespoeld met schoon gedemineraliseerd water. Daarna drogen met warme lucht en afsluitend de potmeters en schakelaars inspuiten met KONTAKT 61

Youtube video

Een korte impressie van het gebruik van een ultrasoon reiniging apparaat.

Bandkabel reparatie

De bandkabel tussen de knop aan de voorzijde en de schakelaar op de print is defect. 

Prachtige mechaniek. Helaas is hier teveel kracht op gekomen en is er wat afgebroken.

Het binnenwerk van de schakelaar is afgebroken.

De bediening aan de schakelaar kant is nog in goede conditie

Stukje buitenkant eruit halen zodat er aan het begin meer metaal beschikbaar komt.

Omhulser verwijderd.

band met krimpkous aan elkaar gemaakt

Uiteinde heeft nu weer een stuk metaal. Het maken van de nieuwe gaten is een moeilijk werkje. Het is gelukt maar de schakelaar werkt wat minder goed dan voorheen.

Betrekkelijk goed eindresultaat. Bandkabel is kwa lengte nog voldoende maar de schakelaar schakelt nu wat stroef. Gelukkig is het de REC selector.

Condensatoren testen en vervangen

Alle condensatoren (elco's) van deze versterker zijn uitgesoldeerd geweest en getest. 

Van ALLE condensatoren is de Capaciteit, Vloss en ESR gemeten.
De rode en donkerrode elco's hebben een afwijking van 20 tot 85% van hun oorspronkelijke capaciteit. 

Geen van alle condensatoren had een zichtbare afwijking. De meetwaarden gaven echter wel grote verschillen aan. Dus de stelling: Alleen de bol-staande elco's vervangen is niet altijd juist.

Wat een prachtige meetwaardes gaven deze twee bekerelco's aan. En dat na ruim 40 jaar!

De koppelcondensatoren zijn vervangen door WIMA MKS2 types.
Alle overige elco's zijn Panasonic en Nichicon.

De beruchte bias instelpotmeters zijn vervangen door deze Piher 200 ohm exemplaren. Vanwege het formaat moesten de pootjes iets gebogen worden.

Vacuum Fluorescent Display (VFD) defect

De FL VU meter had wat aandacht nodig. Het display was vrijwel niet zichtbaar en de weergave werkte maar af en toe.

Het display heeft een 6V AC aansluiting (soort gloeispanning?) en een 18V DC voeding met dimmer. Na meting bleek dat de 18V slechts 3,5V bedroeg en dat transistor Q505 (2SC1983) defect was. Deze vervangen door een beschikbaar alternatief en daarna werkte het display weer perfect.

Het vacuum fluoriserende display is aan de achterzijde voorzien van een klein glazen tuitje. Via dit tuitje werd hij vacuüm getrokken en dichtgemaakt. Vanwege mijn liggende houding tijdens het repareren ben ik vaak wat onhandig en in dit geval heb ik het tuitje eraf gebroken. Resultaat: Vacuum weg, display defect.

Zo jammer dit. Dus nu op zoek naar een vervangend display. Technics type: SA24A 15YS (NEC FIP)

Eindoordeel:

Wat een prachtig project om aan te werken!

Spannend om de gehele versterker uit elkaar te halen. De diverse bekabeling goed te documenteren en labelen voor een betrouwbare opbouw. Leuk om de printplaten te zien transformeren van vieze onderdelen naar brandschone, glimmende printen. Door alle condensatoren na te meten en te documenteren werd het verval inzichtelijk. Helaas dus ook een tegenvaller door het laten afbreken van de VU meters. Echter al met al een erg leuk project om aan te werken.

Toen de schoongemaakte en vernieuwde onderdelen eenmaal als puzzelstukjes klaar lagen viel de wederopbouw enorm mee. Met mijn zelfgemaakte kabel wraping tool werden de draden aan de opstaande pootjes bevestigd. Niet zo strak als door de heren en dames van Technics ooit aangebracht maar zeker van kwaliteit. Voor een extra bescherming heb ik al deze Cable wraps voorzien van een stukje krimpkous. Nadat de gehele versterker weer in elkaar zat en een laatste controle had plaatsgevonden kon het onder spanning zetten beginnen. Met een Variac (transformator om de netspanning van 0 naar 230volt te regelen) en een tussenschakeling van een 60 watt gloeilamp bleek de versterker geen problemen te hebben. Bij een wisselspanning van zo’n 50 volt begonnen de ledjes al lichtjes op te lichten. Zo rond de 120 volt schakelde het relais ook al in. Bij 230 volt kon ik een mooie 35 watt rustvermogen aflezen. Tijd om de gelijkspanning op de luidsprekeraansluitingen zo laag mogelijk af te regelen. Met 3mV was ik dik tevreden. Ook de Bias stroom was, dankzij de nieuwe instel potmeters, prima te regelen. Hierna volgde enkele uren luisteren op laag niveau. Na deze eerste test was het tijd voor het echte werk.

Hoe klinkt deze geracapte SU-8077K versterker nu?

Tijd voor de test: Mijn Onkyo CP700m platenspeler met Ortofon SH4 en OM5e aangesloten op de phono ingang van de Technics. Mijn twee Polk R500 Reverse speaker aangesloten op uitgang A. De Technics schakelaar op ON, ingang switch op Phono, Element selectie op MM, speaker switch op A. Geen brom of kraak te horen. Pfffff. We gaan verder. De Parcels Day LP van de serie Day & Night op de draaitafel. Naald boven de eerste groef van de plaat. Naald naar beneden en het volume van de versterker iets opendraaien. Slechts het licht kraken en ruisen van de lp is hoorbaar en al snel klinken de heldere klanken van Parcels door de woonkamer. Hmmmmm, dat valt wat tegen. Ik mis wat hoog en het laag is veel te veel aanwezig. Maar even goed kijken of alles goed staat. De donkere knopjes op het front zijn niet altijd even goed te zien. En ja hoor, had ik daar per ongeluk de Loudness ingeschakeld. Dom, dom, dom. Loudness eraf en weer luisteren. Ja, veel beter maar nog steeds is het hoog wat matig. De versterker van “straight DC” naar “via Tone” gezet en de bas en treble wat aanpassen. Nee, dat is het ook niet. Weer terug naar Streight DC” dan maar en een andere lp. Nog geen minuut later klinkt een prachtig stuk Dire Straits door de woonkamer. Hé, daar is het hoog, wat een mooi laag. Heerlijk. Na zowel de A als B kant te hebben beluisterd was het tijd voor muziek via de AudioCast M5 module. Een kleine en praktische streamer om wat testen mee uit te voeren. Mijn Ben’s Speakertest Spotify map werd opgezocht en de diverse nummer werden beluisterd. Ja, heerlijk, wat klinkt deze versterker toch lekker. Het lijkt wel of hij steeds beter gaat klinken. Moesten de condensatoren nog even wennen aan hun nieuwe job?

Conclusie

Wat een geslaagd project. Ja, de VU meter is dan defect maar dat doet niks af aan het geluid. Het is gewoon een erg mooie en muzikale versterker die waarschijnlijk weer jaren mee kan. En… ik denk dat ik hem mooier vindt dan de SU-8088k die ik twee jaar geleden heb gerecapt.